Det betyder att en genomsnittlig lägenhetskund med förbrukning på 2 000 kWh per år får en höjning med 16 kronor mer i månaden. En genomsnittlig villakund med huvudsäkring på 20 A och en förbrukning på 10 000 kWh per år får en höjning med 70 kronor mer i månaden.
- Tyvärr behöver vi genomföra en höjning av elnätsavgifterna nästa år igen, då kraftiga investeringar i elnätet fortsatt behövs. Samhällets omställning från fossila bränslen till en ökad elektrifiering där alltmer drivs med el, tillsammans med ett förändrat klimat med fler och kraftiga vädersvängningar, gör att vi måste rigga vårt elnät för att möta det här, säger vd för Sundsvall Elnät Göran Sörell.
Ytterligare skäl till höjningen är den ekonomiska avkastning som Sundsvall Elnät bidrar med till Sundsvalls kommun och den aviserade höjningen av regionnätsavgiften som bolaget har att betala för det lokala nätets koppling mot regionnätet.
2025 kommer ökningen att hamna på den så kallade fasta delen av elnätsavgiften. Men elnätsavgiften består av två delar, en fast del för själva abonnemanget, och en rörlig del som baseras på den mängd energi som transporteras genom bolagets ledningar till kunden, det vill säga den del som beror på hur mycket energi som förbrukas.
- Som kund har man alltså möjlighet att påverka både sin elhandelsfaktura och en del av sin elnätsfaktura via ett mer energieffektivt beteende, säger affärsområdeschef för Sundsvall Elnät Rikard Persson.
Enligt Bostadsorganisationernas årliga prisjämförelse, Nils Holgersson, ligger Sundsvall Elnät, trots höjningen, under 2024 i mittenskiktet av skalan mellan Sveriges dyraste och billigaste elnätsbolag.
Senast år 2027 kommer alla Sundsvall Elnäts kunder att mötas av en ny komponent i elnätsavgiften, den så kallade tidsdifferentierade effektkomponenten. Det innebär att elnätsavgiften framåt kommer att bestå av tre delar i stället för två, där kostnaden för den nya effektkomponenten kommer att baseras på hur mycket effekt kunden använder vid samma tidpunkt.
- När vi lägger till effektkomponenten kommer kunden ha större möjligheter än idag att påverka sin elnätsavgift. Genom att agera elsmart och sprida ut sin elanvändning över dygnet, med färre eldrivna maskiner i gång samtidigt, kommer kostnaden för kunden att bli lägre. Det är också bra sett till att det balanserar mängden el som transporteras genom vårt nät samtidigt så att vi kan hålla en bättre stabilitet med färre avbrott när alltmer drivs på el, säger Rikard Persson.
Införandet av effektavgift är ett beslut från Energimarknadsinspektionen, Ei, om att alla elnätsföretag senast 1 januari 2027 ska ha infört nättariffer som inkluderar en effektavgift till samtliga kunder, med målsättningen att kapa effekttoppar som kan leda till problem i elsystemet.
För mer information, kontakta:
Göran Sörell, vd Sundsvall Elnät: 070-652 45 65.
Rikard Persson, affärsområdeschef Sundsvall Elnät: 072-143 61 78.
Nils Holgerssonrapporten: www.nilsholgersson.nu. Rapportens syfte är att jämföra och redovisa prisskillnader för sophämtning, vatten, avlopp, el och uppvärmning mellan landets kommuner för dem som bor i flerbostadshus.
Vi på Sundsvall Elnät har en tydlig vision - vi vill göra det goda livet möjligt i Sundsvall. Vi äger en av de mest samhällsviktiga infrastrukturerna och arbetar ihållande med att utveckla , likväl elnätet som verksamheten i stort. Vi tror på mångfald och att ett hållbart medarbetarskap är nyckeln till det framgångsrika laget. Genom konstant utveckling och kompetensförsörjning skapar vi, tillsammans, innovativa idéer att möta framtiden med. Vi tror på vårt område och är stolta över att leverera el till Sveriges vackraste stad, i Sveriges mittpunkt.